Kansanedustaja Li Andersson: Pörssiyhtiöt elävät nousukautta, kansalaiset taantumaa

Sunnuntai 1.5.2016


Kansanedustaja Li Anderssonin puhe 1.5.2016 Vanhalla Suurtorilla Aatteen ja ay-liikkeen vappujuhlassa

 

Vappupäivänä Turussa puhunut Li Andersson kritisoi puheessaan Sipilän hallitusta ja Elinkeinoelämän keskusliittoa vaihtoehdottomuuden politiikan luomisesta. Vetoamalla valtiontalouden vaikeuksiin, leikkauspakkoon ja saarnaamalla jatkuvasti kriisitietoisuudesta, muokataan koko ajan asenteita yhä vastaanottavaisemmiksi sellaisille heikennyksille, jotka vain vuosi sitten olisivat olleet poliittisesti mahdottomia tehdä.

 

- Meille väitetään, että on pakko leikata neljä miljardia sosiaaliturvasta, palveluista ja koulutuksesta. Meille väitetään, että tämä on yhteisen etumme mukaista. Samalla hallitus on kuitenkin tehnyt periaatepäätöksen siitä, että veroastetta ei nosteta. Hallitus on sulkenut Suomen suurituloiset pois säästötalkoista, Andersson sanoo.  

 

- Vaikka kaikesta on “pakko” leikata, riittää rahaa kuitenkin autoveron alentamiseen 200 miljoonalla. Rahaa riittää sekä perintöverotuksen keventämiseen että yrittäjävähennyksen käyttöönottoon, Andersson jatkaa.

 

Andersson muistuttaa, että pörssiyhtiöiden johtajien palkat ja bonukset kasvoivat viime vuonna kolminkertaista vauhtia tavallisen työntekijän ansioihin verrattuna. Toimitusjohtajien ja rivityöntekijöiden palkkaero on viimeksi ollut näin suuri juuri nousukauden huipulla vuonna 2007.

 

- Pörssiyhtiöt elävät Suomessa nousukautta, mutta kansalaiset taantumaa, Andersson kiteyttää.

 

Puheen lopussa Andersson muistuttaa, että vaikka vasemmiston politiikkaa mediassa on kutsuttu  äärivaihtoehdoksi, ei hyvinvointivaltion puolustaminen edusta minkäänlaista äärilaitaa. Varteenotettavia poliittisia vaihtoehtoja on olemassa.

 

- Vasemmisto ei alennu vaihtoehdottomuuteen. Me emme hyväksy hyvinvointivaltion alasajoa, ihmisten eriarvoistumista tai veroparatiisien kukoistusta. Tämä ei ole ääriajattelua, vaan tavallisten ihmisten, hyvinvoinnin, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta toimimista, Andersson

 

Lisätietoja:

Li Andersson

040 5088 697