Vasen suora - podcastit

Tällä sivustolla pääset kuuntelemaan Vasen suora -radio-ohjelman podcasteja.

Vasen suora on Turun Vasemmiston oma ohjelma, joka pyörii Radio Robin Hoodissa (91,5 MHz). Ohjelman säännölliset lähetysajat radiossa: tiistaisin klo 17, torstaisin klo 11.30 ja sunnuntaisin klo 16.30. Uusi ohjelma nauhoitetaan kahden viikon välein. Tiistain lähetys on vuoroviikoin ensilähetys tai uusinta. 4.12.2018
Sote-kiinteistökauppa ei kannata!

Turkulaiset Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetut ja sote-lautakunnan jäsenet Muhiadin Hersi, Jukka Kärkkäinen ja Anna Mäkipää päivittävät ajankohtaiset kuulumiset sote-asioista. Kuuntele, missä mennään nyt sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamishankkeessa, ja mitä mieltä ollaan Turun kaupungin aikeesta myydä sote-kiinteistönsä. 


20.11.2018
Turun leikkuribudjetti vasemmiston hampaissa - kokoomuslainen taloudenhoito katastrofi

Turun kaupungin taloudenhoitoa on jo yli kymmenen vuotta vetänyt kokoomuslainen kaupunginjohtaja - tarjolla talouskuria, leikkauksia ja palveluiden yksityistämistä. Joka vuosi näyttää huonolta ja leikataan palveluita, mutta seuraavana vuonna tilanne onkin vielä heikompi ja velkaa enemmän. Näissä merkeissä hyväksyttiin Turun 2019 budjettikin marraskuun alkupuolella. Vaikka Turussa puhutaan positiivisesta rakennemuutoksesta ja talouskasvusta, leikkauslinja kiristyy. Velkaraha ja palveluilta viedyt miljoonat halutaan sijoittaa tavallisten turkulaisten kannalta täysin turhiin rakennushankkeisiin logomonsiltoihin ja funikulaareihin.

Vasemmistoliitto on ajanut suunnanmuutosta talouskurin vaurioittamien palveluiden korjaamiseksi ja yksityistämisen lopettamiseksi. Näin hyvinvointi lisääntyy ja rahaakin lopulta säästyy. Rahan haaskaaminen ja kaupungin velkaannuttaminen turhilla "vetovoimahankkeilla" on vastuutonta. Tolkun rakentamisella saadaan säästöjä. Vasemmistoliitto esitti, että vanhustenhoidon ja lasten varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkoja on korotettava, jotta henkilöstöpula voitetaan ja palvelut saadaan toimimaan. Päivähoidon yksityistäminen tulee lopettaa. Toisen asteen koulutuksen kurittamiselle on pantava stoppi ja kustannettava nuorille maksuttomat oppimateriaalit, kuten Helsinki on päättänyt tehdä. Pitkäaikaistyöttömyyden nujertamiseksi tarvitaan lisää panostuksia työllistämiseen.

Keskustelemassa Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetut Riikka Oksanen, Mervi Uusitalo ja Johannes Yrttiaho.


6.11.2018
Lähiöt ja kuntalaisten lähipalvelut vaakalaudalla!

Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Jaakko Lindfors ja kaupunginvaltuutetut Pirjo Rinne sekä Alpo Lähteenmäki pureutuvat tulevana maanantaina (12.11.) tehtävään Turun talousarviopäätökseen.

Kritiikkiä saavat erityisesti kaupunginjohtaja Minna Arven (kok.) esittämät leikkaukset terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Asiakasmaksuja nostamalla ja lähiöt unohtamalla ei Turkua kehitetä keskellä kovinta nousukautta.  

Ohjelmassa esitellään Vasemmistoliiton reilu ja realistinen vaihtoehto, jossa parannetaan kuntalaisten elintärkeitä lähipalveluja sen sijaan, että rahaa lapioitaisiin niin kutsuttuihin kokoomuslaisiin elinvoimainvestointeihin ja kermaa kuorivaan yksityistämiseen.23.10.2018
Kuntalaisten hyvinvoinnista viis, kunhan rakennusurakat pyörivät! 

Turkua johtavat puolueet kokoomus, vihreät ja sdp ovat kiinnostuneet ennen kaikkea elinkeinoelämän etujen mukaisista kaupunkikehityshankkeista: Itäharjun kansi, keskustavision mukainen täydennysrakentaminen, funikulaari, Logomon silta, Ratapihan areena ja elämyskeskus. Kupruja tulee tasaisesti, kun hankkeet eivät pysy budjetissa.  

Mutta entä palvelut lähiöissä? Sosiaaliasemien palveluita ajetaan alas, suun terveydenhuolto keskittyy, vanhustenhoidosta puuttuu sekä työntekijöitä, että pätevää henkilökuntaa ja toisaalta kunnollisia tiloja, Pansio ei vieläkään saa yläkoulua. Silti talouskuripolitiikka, leikkaukset ja yksityistäminen jatkuvat.  

Näyttää siltä, että Turun johtotroikka haluaa ensi sijassa pitää huolen siitä, että rakennusliikkeiden urakat pyörivät, kuntalaisten hyvinvoinnista viis!  

Keskustelemassa kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho, kaupunginvaltuutettu Merja Lundén ja Hyvinvointitoimialan työsuojeluvaltuutettu Päivi Takkinen.


9.10.2018
Hyvään ympäristöön!

Mitä hyvä ympäristö tarkoittaa tilanteessa, jossa tulevaa suurta Turkua suunnitellaan epärealistisilla perusteilla. Luonto sirpaloituu, asukkaiden mielipiteet ja kulttuurihistorialliset arvot sivuutetaan. Uhanalaisiksi ovat joutumassa mm. Turun eteläiset kaupunginosat, myös Katariinanlaakso. Luontoa kuitenkin yhä riittää, Föli toimii hyvin, hyötyliikunta nähdään tärkeäksi. Jokaisen ihmisen omakin vastuu korostuu, kun ilmastonmuutos jo lähivuosikymmeninä uhkaa muuttaa kaiken.

Em. aiheista keskustelemassa ovat Mikko Lemmetyinen, eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Turun kaupunginsairaalasta, jolla on takanaan pitkä ay-ura paikallisella ja valtakunnallisella tasolla Tehy:ssä, sekä biol. ja maant. lehtorin virasta eläkkeellä oleva Reijo Salmi, monikymmenvuotinen toimija niin luonnonsuojelujärjestöissä kuin ympäristöhallinnon luottamustehtävissäkin. 

25.9.2018
Koulutuspolitiikkaa vasemmalta

Tämän kertaisessa Vasen suora -ohjelmassa keskustelijoina ovat kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Aki Haapanen ja niin ikään kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen.

Ohjelmassa käydään läpi ajankohtaiset kuulumiset varhaiskasvatuksen, perusopetuksen sekä toisen asteen koulutuksen osalta Turussa.


11.9.2018
Ikäihmisten asiat puntarissa

Tässä Vasen suora -ohjelmassa keskustellaan ikäihmisten asioista. Aluksi todetaan, että Turun Vasemmistoliiton ohjelmapaperissa viime vuodelta on kuuteen liuskaan tekstiä saatu sopimaan viisi riviä ikäihmisten asiaa! 

Keskustelussa käsitellään ikääntyvien asumisen ja elämisen mahdollistavien palvelujen tarvetta. Puhutaan eläkkeiden heikkenevästä ostovoimasta. Huonosti tunnettuna asiana tulee esille vanhustensuojeluilmoitus, jonka kuka vaan voi tehdä sosiaaliviranomaiselle, jos herää huoli vanhan ihmisen puutteellisista elämänolosuhteista, laiminlyönnistä tai kaltoinkohtelusta omassa kodissa tai hoitopaikassa. Hyvä elämä hyvässä ilmassa! 

Keskustelijoina eläkkeellä oleva etuuskäsittelijä Rauni Niinimäki, eläkkeellä oleva sosiaalityöntekijä Markku Alin sekä eläkeläinen, V-S aluepelastuslautakunnan pj. Seppo Koski.
28.8.2018
Miten turkulaisnuorisolla menee?

Turun Vasemmiston nuorisolautakunnan jäsenten, varavaltuutettujen Minna Sumeliuksen ja Sasu Haapasen tilannekatsaus turkulaiseen nuorisoon: miten nuorisolla menee ja miltä näyttää nuorison lähitulevaisuus.

14.8.2018
Turkulaista kaavoituspolitiikkaa

Vasen suorassa pureudutaan ajankohtaisiin kaavoituskysymyksiin. Aiheesta keskustelevat kaupunginvaltuutetttu, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Elina Sandelin sekä kaupunginvaltuutettu, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Alpo Lähteenmäki. Valtuutetut kritisoivat kaavoittamista, jossa yksityisten maanomistajien ehdoilla toteutettavassa täydennysrakentamisessa pyritään vain rakennusoikeuden maksimoimiseen asukkaiden mielipiteet, ympäristö ja kulttuurihistorialliset arvot sivuuttaen.


24.7.2018
Vänstern, modern identitetspolitik eller traditionell arbetarrörelse? 

I studion har vi Mio Lindman, som har skrivit en doktorsavhandling i filosofi om Marx och arbete,  arbetar som journalist och kulturredaktör, samt Salla Salskov, doktorand i filosofi med specialinriktning på genusvetenskap. Diskussionen leds av Antony Fredriksson, postdoktoral forskare i filosofi och Vänsterförbundets representant vid Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning.

Dagens tema är vänstern, modern identitetspolitik eller traditionell arbetarrörelse. De senaste 50-åren kan sägas innebära en om-orientering inom vänstern. Postkolonialism, antirasism, feminism, HBTQ- och miljörörelsen har alla på sitt sätt blivit en del av vad som idag avses med vänster-värderingar. Det pågår en debatt både inom vänstern och bland vänsterns kritiker som handlar om förhållandet mellan den traditionella rollen som arbetarrörelse och olika identitetspolitiska positioner. Det råder en oenighet om ifall de här två politiska perspektiven står i konflikt med varandra eller om de kanske handlar om två perspektiv som med nödvändighet måste ingå i en socialistisk förståelse av samhället. I diskussionen öppnar vi upp de här frågorna och försöker gräva djupare i företeelser som klass, identitet, fördelningspolitik, grå-sossar och hipster-vänstern.


10.7.2018
Työ ja työllisyys

Vasen suora käsittelee tällä kertaa työtä ja työllisyyttä. Studiossa nuori kokemusasiantuntija Ossi, Turun seudun TST:n puheenjohtaja Taimi Räsänen ja työmies Jari Suominen. Edustettuna siis nuoriso, parhaassa työiässä oleva ja työelämän ehtoopuolta elävä ihminen. Ongelmakenttää kartoitetaan ja ratkaisuja etsitään. Erityisesti kolmas sektori ja sen asiantuntevuus työllisyysasioissa korostuu näiden asiantuntijoiden puheessa.


26.6.2018
Miten Turussa toteutuu ympäristön etu?

Miten Turussa toteutuu ympäristön etu nykymuotoisessa päätöksentekokulttuurissa? Virkamiesten rooli on kasvanut, nykyään heidän tekemänsä pohjaesitykset jäävät usein voimaan. Turussa ulkoistettiin ympäristölupien myöntäminen viranhaltijoille vuodenvaihteessa rakennus- ja lupalautakunnassa, Suomen eduskunta ratifioi EUn ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen CETAn 16.5.2018.

Miten nämä ratkaisut näkyvät ympäristölupien myöntämisessä jatkossa? Mikä on mahdollisen maakuntauudistuksen rooli ympäristöhallinnon osalta? Entä mitä turkulaiset tietävät CETAn hyväksymisestä ja sen vaikutuksista ympäristön kannalta? Näistä teemoista ovat keskustelemassa Turun rakennus- ja lupalautakunnan jäsen, Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton ympäristöjaoksen vetäjä, Suomen Attacin puheenjohtaja ja Suomen kemikaalilainsäädäntöä valmistelevan kemikaalineuvottelukunnan varajäsen Eva-Liisa Raekallio sekä Suomen Luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen ja tekninen neuvonantaja, Hallintovahdit ryn puheenjohtajana toimiva ympäristölupien asiantuntija Pertti Sundqvist.12.6.2018
Arvokkaat sote-kiinteistöt sijoittajille talouskurin nimissä?

Turun kokoomusjohto ajaa tukipuolueidensa kanssa läpi uusliberalistista talouskuriohjelmaa ns. kasvusopimusta. Siitä on tulossa Turku-sopimuksen korvaaja. Veronmaksajien varoilla vuosikymmenten aikana rakennetut kaupungin omistamat kiinteistöt menevät myyntiin, palveluista leikataan, yksityistäminen  laajenee ja asiakasmaksut nousevat.

Millaiselta Turun politiikan syvät virrat näyttävät nyt, kun uudella kaupunginvaltuustolla on takanaan ensimmäinen vuotensa? Keskustelemassa kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho ja tarkastuslautakunnan jäsen Elias Laitinen.


29.5.2018
Minne menet, Turun joukkoliikenne? 

Turun joukkoliikenteen näkymistä ja kehittämistarpeista keskustelevat Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsen Taimi Räsänen, varavaltuutettu, kunnallistoimikunnan jäsen ja aluepelastuslautakunnan pj. Seppo Koski sekä joukkoliikennelinjauksia mm. kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa pitkään seurannut Wellu Koivisto.15.5.2018
Koulutuspolitiikkaa!

Koulutus on muutosten kourissa niin Turussa kuin valtakunnallisestikin. Muun muassa näitä muutoksia sekä Vasemmiston lääkkeitä koulutuksen eriarvoistumiseen perkaavat kaupunginvaltuutettu, SAKKI ry:n pääsihteeri Anna Mäkipää, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Aki Haapanen sekä Vasemmisto opiskelijat ry:n puheenjohtaja, lukio- ja ammattiopetusjaoston jäsen Pekka Rantala.1.5.2018
Vallankumous Turussa - Vappuextra

Ohjelmassa palataan sadan vuoden takaisiin tapahtumiin valtiotieteen lisensiaatti Jaakko Mäkelän johdolla. Mäkelä alustaa aiheesta "Turun vallankumous 1917-1918". Mäkelän esitys on tallennettu Turun pääkirjaston Studiossa 28.4.2018.


17.4.2018
Maakunta- ja soteuudistus tulee vuonna 2020

Suomessa on tällä hetkellä 295 kuntaa. Uudistuksessa muodostetaan 18 uutta maakuntaa. Kunnat jäävät edelleen hoitamaan koulutointa, kulttuuria, elinkeinopolitiikkaa, maankäyttöä, nuorisotointa, ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja liikuntatoimintaa. Uusien maakuntien suurin tehtävä on huolehtia kuntalaisten terveydenhuollosta.

Muita tehtäviä ovat mm. pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto, elinkeinopolitiikka ja maaseudun kehittäminen. Muodostuu siis kolmas hallinnon taso.

Mitä uudistus merkitsee kansalaisen kannalta? Mitkä ovat uudistuksen tavoitteet? Mitä merkitsee valinnanvapauden laajeneminen? Miten demokratia toteutuu tulevissa maakunnissa? Keskustelijoina ovat kokeneet sote-alan asiantuntijat ja poliittiset päättäjät, kaupunginvaltuutetut ja maakuntavaltuutetut Pirjo Rinne ja Jukka Kärkkäinen

3.4.2018
Turhuuksien toriparkki

Turun toriparkin rakennustöitä ollaan aloittamassa, vaikka Turun kaupungilla ei ole vieläkään tarkkaa käsitystä rakennustöiden rahoituksesta. Toriparkkihankkeen pitkästä ja hankalasta historiasta sekä tulevaisuudesta ovat keskustelemassa Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan jäsen Eva-Liisa Raekallio, Turun kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen sekä Turun kaupunkiympäristölautakunnan varajäsen ja Turun vammaisneuvoston jäsen Joel KiviraumaHe käyvät läpi myös muita ajankohtaisia hankkeita ja rakennussuunnitelmia.


20.3.2018
Turku eriytyy eriytymistään

Turku eriytyy niin alueellisesti kuin sosiaalisestikin. Toimivat lähipalvelut ovat yksi oleellisimmista eriytymistä ehkäisevistä työkaluista. Silti poliittinen paine palveluiden keskittämiseksi suuriin, usein monille palveluntarvitsijoille etäisiin, yksiköihin on kovaa. Näin siitä huolimatta, että käytännössä kaikki puolueet laidasta laitaan ovat puheiden tasolla tuominneet eriytymiskehityksen ei- toivottavana suuntana. Vasemmistoliitto on useita kertoja vaatinut tuntuvia panostuksia lähipalveluihin, mutta vaateiden vastakaiku on jäänyt vaimeaksi. Eriytymistä kiihdyttävät myös ns. koulu-shoppailu sekä varhaiskasvatuspuolella alati etenevä yksityistäminen.

Studiossa keskustelemassa kaupunginvaltuutettu, konsernijaoston jäsen, kaupunginhallituksen varajäsen Merja Lundén, kaupunginvaltuutettu, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen, Turun Vasemmistoliiton varapj. Elina Sandelin sekä kaupunginvaltuutettu, valtuustoryhmän pj., kulttuurilautakunnan jäsen Mervi Uusitalo.


6.3.2018
Turulla on varaa pannostaa palveluihin

Turun kaupungin tilinpäätös on muodostumassa reilusti ennakoitua positiivisemmaksi – Turulla olisi varaa panostaa palveluihin.

Turun Vasemmistoliitto vaati syksyn varjobudjetissaan lisää euroja muun muassa varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvun hillitsemiseksi, sote-palveluiden kroonisen alibudjetoinnin lopettamiseksi sekä kiky-leikkausten kompensoimista kaupungin työntekijöille. Kokoomuksen johtama asevelipuoluekoalitio leimasi Vasemmistoliiton vaatimukset vastuuttomiksi. Viimeistään nyt asevelipuolueiden antama tyrmäys vahvistuu katteettomaksi leimakirveen heilutteluksi. Asetelma on todellisuudessa päinvastainen: Turulla ei ole enää varaa kurjistavaan oikeistopolitiikkaan.

Vasemmistoliiton vaatimia, ja taloudellisesta näkökulmasta täysin realistisia, palvelupanostuksia perkaavat Turun Vasemmistoliiton pj. Jaakko Lindfors, kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho sekä Kupittaan Vasemmistonaiset ry:n pj., tarkastuslautakunnan varajäsen Kaija Rantanen.