Valtuustoaloite: Turun kaupungin myönnettävä koronatukea vapaan kentän taide- ja kulttuuritoimijoille

Tiistai 16.3.2021 klo 8:40


Koronakriisi on koetellut esittäviä taiteita erittäin rankasti. Yleisötilaisuuksien rajoitukset ovat merkittävästi rajoittaneet ja jopa pysäyttäneet esittävien taiteiden toimintaa kokonaan, ja moni kulttuurialan toimija on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa tämän seurauksena. Taide- ja kulttuuriala on lentoliikenteen jälkeen eniten koronasta kärsineitä aloja. 

Teatteri- ja medialan ammattiliitto TEME:n arvion mukaan freelancerit ovat menettäneet 32 miljoonaa euroa koronavuoden aikana. Kokonaisuudessaan kulttuurialoilta on arvioitu kadonneen satoja miljoonia euroja. 

Kulttuuriala on työvoimavaltainen ala ja monet toimijoista työskentelevät freelancereina. Tästä johtuen myös esimerkiksi ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle pääsy ei ole mikään itsestäänselvyys ja freelancereiden turvaverkkojen rakenteelliset ongelmat tulevat valitettavan selviksi juuri silloin, kun niille olisi kaikista suurin tarve. 

Valtio on myöntänyt tukea koronakriisin keskellä kamppailevalle kulttuurialalle noin 110 miljoonan edestä tukea Opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta, jonka lisäksi Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä kustannustuki myös on kohdistunut luoville aloille. Tarve on kuitenkin tätä suurempi, varsinkin rajoitustoimien jatkuessa ja epidemitilanteen muuttuessa pahemmaksi. 

Myös kunnat ovat ratkaisevassa roolissa paikallisen taide- ja kulttuurikentän tukemisessa kriisin yli. Vuokrien alentaminen kaupungin omistamissa tiloissa sekä ylimääräiset avustus- ja apurahahakukierrokset ovat konkreettinen tapa kohdistaa tukea taloudellisesti vaikeana aikana. Helsingin kaupunki on esimerkiksi myöntänyt kolmen miljoonan euron taide- ja kulttuurialan yhteisöille suunnatun ylimääräisen avustushakukierroksen. 

Turku on tunnettu koko maassa elävästä kulttuuri- ja taide-elämästään, ja on tärkeää että kulttuurikaupunki on valmis myös huolehtimaan keskeisten toimijoiden selviämisestä koronakriisin yli. 

Siksi esitän/esitämme, 

että Turun kaupunki myöntäisi taide- ja kulttuurialan yhteisöille suunnatun ylimääräisen avustushakukierroksen sekä ylimääräisen apurahahakukierroksen. 

Turussa 15.3.2021
Li Andersson

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini