Kulttuurin saralta: Teatteriyhtiö aloittanut - johtajan paikka auki

Torstai 18.4.2013 - Asko Mäki


Turun kulttuurilautakunta kokoontui 17.4. säännönmukaiseen kokoukseensa, jossa ei säännönmukaisesti ihmeempiä ilmennyt.

Kannattanee kuitenkin mainita, että kaupunginteatteria ensi vuoden alusta hallinnoimaan alkavan (kaupungin 100%:sti omistaman ja voittoa tuottamattoman) osakeyhtiön hallitus on aloittanut toimintansa ja julistanut teatterin johtajan toimen haettavaksi. Valinta tehtäneen ennen kesälomia. Uusi johtaja osallistuu sitten muun muassa uuden taiteellisen johtajan valitsemiseen, koska Raija-Liisa Seilon kausi on katkolla ensi vuodenvaihteessa. Vasemmistoliitolla ei ole edustusta teatteriyhtiön hallituksessa. Teatterin henkilökuntaa edustaa näyttelijä Jukka Aaltonen. Kulttuurilautakunnan, kaupunginhallituksen konsernijaoston ja teatteriyhtiön hallituksen välisen työnjaon  hahmottaminen on vielä kesken, kysymykseeni vastattiin. Johtajan valinta käy kuitenkin konsernijaostossa lausunnolla.

Kaupungin kulttuurilaitosten kävijämäärät ovat hiukan alentuneet viime vuodesta, paitsi museoiden. Laitosten talous on kuitenkin hallinnassa, lukuun ottamatta teatteria, jolle on kertynyt huomattava alijäämä. Sen kaupunki jollakin konstilla hoitanee ennen kuin teatteriyhtiö ottaa toiminnan varsinaisesti haltuunsa. Teatterissa Jekyll ja Hyde pyörii täysille katsomoille, mutta Kirsikkapuisto nilkuttaa loppuaan kohti.

Kulttuurilaitokset lienevät kaupungissa ainoita, joissa työvoima ei ole kasvanut.

Turun kaupunginorkesteri, Åbo Svenska Teatern ja Turun musiikkijuhlat ovat tehneet uuden suunnitelman yhteisoopperatuotannoista ja sen mukaan Figaron häätkin pystytään tänä vuonna tuottamaan, vaikka ennakoitua 40 000 euron valtionavustusta ei tullutkaan. Ensi vuoden tuotanto jää sitten pienemmäksi kamarioopperaksi, mutta 2015 olisi jälleen vuorossa iso ooppera. Wagnerin Tristan ja Isolde oli jo unohdettu Kansallisoopperan otettua sen ensi vuoden ohjelmistoonsa, mutta tilalle ajateltu Mestarilaulajatkaan ei nyt siis toteudu. Tällä kertaa taloudellisesti suurin asia kulttuurilautakunnassa taisi koskea toimeksiantoa hankinta- ja logistiikkakeskukselle ulkomaisen kirjallisuuden hankinnan kilpailuttamiseksi. Koko kirjastoaineistoon varattu määräraha vuoden 2013 talousarviossa on 1 170 847e. Tästä ulkomaisen  kirjallisuuden osuus on noin 130 000e. Koska kysymyksessä on kaupungin yhteishankinta, kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus kilpailuttaa sen ilman erillistä
toimeksiantoa. Kysymys on puitesopimuksesta, jonka mukaisesti kirjasto tekee sitten hankinnat käytettävissä olevien määrärahojen, kustantajien tarjonnan ja käyttäjien tarpeiden mukaan. Jos reilusti yli miljoona tuntuu suurelta summalta kirjaston aineistojen hankintoihin, täytyy muistaa, että Turun kaikissa kirjastoissa on vuosittain yhteensä ainakin 1,7 miljoonaa käyntiä ja pelkästään yhden kuukauden (esim. maaliskuun 2013) lainausmäärät voivat olla 270 000 kappaletta.

Kevätterveisin

Asko Mäki, Turun kulttuurilautakunnan jäsen (vas)

Avainsanat: kultuuri, kaupunginteatteri, osakeyhtiö