Turku auki ja kulttuuri kunniaan

Perjantai 11.6.2021 klo 9.28


Turku on rajoittanut kulttuuri-, musiikki-, liikunta-, teatteri-, elokuva- ja taidetilaisuuksien järjestämistä rajuimmin kaikista Suomen suurista kaupungeista. Tilaisuuksia ja tiloja ei ole avattu yleisölle, taiteilijoille, esiintyjille eikä freelancereille yli puoleen vuoteen. Rajoitusten purkaminen tapahtuu yhä Turussa äärimmäisen hitaasti, vaikka koronan kärki on jo taittunut ja kaikkialla muualla Suomessa edetään avaamisessa ja maan kansalaisten toiminnan vapauttamisessa ripeästi.

Kuten yli 50 kulttuuri- ja liikuntajärjestön vetoomuksessa vastikään todettiin: ”Jo yli vuoden ajan katsomot, kentät ja hallit, kalenterit ja takahuoneet ovat kumisseet tyhjyyttään. Suuret tunteet, yhteiset kohtaamiset ja elämää mullistavat elämykset ovat vaihtuneet kuvaruutujen puuduttavaan virtaan.”

Turun Vasemmistoliitto vaatii, että esimerkiksi musiikkifestivaalien, liikuntatapahtumien, kuten Kupittaan jalkapallostadionin ja Paavo Nurmen stadionin, teatterien, elokuvien, uimahallien ja –stadionien on avattava ovensa niin suurelle joukolle kuin terveysolot vain antavat periksi. Turkulaiset eivät elä pelkästä leivästä, vaan janoavat kaikkinaista elävää kulttuuria, elämyksiä ja oivalluksia jaksaakseen arkensa yli.

Turku on kohdellut jo pitkään kulttuurin- ja taiteentekijöitään kehnosti. Työ- ja esitystiloista on jatkuvaa pulaa ja ahtautta, ja jos tiloja onkin Turun avustuksella saatu, ovat ne heti kättelyssä osoittautuneet pätkätiloiksi.

Taiteen tilakysymys pitää ratkaista kestävästi yhteistyössä kulttuurialan toimijoiden kanssa, jotta Turun rikas kulttuurielämä voi nousta uuteen kukoistukseen pandemian jälkeen. Turulta tarvitaan avustuksia ja tiloja kolmannen sektorin taide- ja kulttuurialan toimijoille. Turkuun, Suomen kulttuurin syntysijoille, tarvitaan Taiteiden talo, jonka yhdeksi perustaksi hyvin sopisi Rettigin vanha tupakkatehdas. Turun ei ainoastaan pitäisi vuokrata tehtaan tiloja Åbo Akademin säätiöltä, vaan ostettava se.

Tämä olisi arvokas symbolinen ja konkreettinen ele sekä tuottava Turun arvoinen investointi.

”Oikeus yleisötapahtumiin, elämyksiin, kulttuuriin, taiteisiin, musiikkifestivaaleihin ja urheilutapahtumiin luo toivoa huomiseen. Sitä tarvitsevat kaikki turkulaiset”, toteaa Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Risto Rinne.