Kulttuuri ja kuntalaiset edellä kohti autotonta kulttuurirantaa!

Tiistai 14.5.2024 klo 21.12


Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kertoo, että Turussa suunnitellaan Itäisen Rantakadun läpiajokieltoa välille Myllysilta — Aurasilta. Tarkoituksena on pyhittää Itäinen Rantakatu kulttuurille, oleskelulle ja kevyelle liikenteelle.

Linjaus on oikeansuuntainen. Turkua on liian kauan kehitetty ja kaavoitettu yksityisautoilijoiden ehdoilla, vaikka keskustan vetovoima kasvaa nimenomaan kaupunkilaisille suunnatuista kulttuuripalveluista ja viihtyvyydestä. Musiikkitalon rakennusprojektin myötä katu on ollut suljettuna jo pitkään, eikä se ole aiheuttanut suuria liikenneongelmia.

”Turun erityislaatuisuus kytkeytyy sen historiaan ja elinvoimaiseen kulttuurielämään, ei parkkipaikkoihin ja autoiluun. Kulttuurirantakonsepti on erinomainen kokonaisuus, joka tuo kulttuuritoimintaa yhteiseen kaupunkitilaan näyttävästi ja kokonaisvaltaisesti”, toteaa Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Mervi Uusitalo-Heikkinen.

Kulttuurirannan alueella sijaitsee merkittäviä kulttuurilaitoksia kuten kaupunginteatteri ja Wäinö Aaltosen museo, sekä uutena tulokkaana Taiteen talo ja tuleva musiikkitalo Fuuga. Kulttuuriranta voisi ulottua aina Sibelius-museolle saakka, kuten aivan alkuperäisissä suunnitelmissa on linjattu. Kokonaisuus on joka tapauksessa komea, ja autoton katutila toisi lisäviihtyvyyttä alueelle.

Kaupunkilaisia pitää kannustaa kestävään liikkumiseen ja Fölin käyttämiseen. Jonkin verran parkkitilaa kulttuurirannan käyttäjille toki tarvitaan, mutta se pitää pystyä järjestämään niin, että Itäinen Rantakatu voidaan pitää pääosin autottomana.

Kaupunkitila tulee antaa kaupunkilaisille ja kulttuurille, ei autoille ja maanpäälliselle pysäköinnille. Kulttuuriranta kehittyköön - ilman autoja! 

 

Lisätiedot:

Mervi Uusitalo-Heikkinen
Turun Vasemmistoliitto ry., pj.
mervi.uusitalo-heikkinen@turku.fi
041 547 7556