Turun nuorisolautakunta ja -palvelut on pelastettava

Torstai 5.11.2020 klo 18:21


Turun Vasemmistoliitto puolustaa Turun hallinnonuudistuksessa nuorisolautakunnan säilyttämistä osana Turun kuntademokratiaa. Lisäksi Turun Vasemmistoliitto tavoittelee marraskuun talousarviopäätöksessä leikkausten torjumista nuorisopalveluista.  

Turun kaupunki on valmistelemassa kaupunginjohtaja Arven (kok) johdolla hallinnonuudistusta, jonka myötä kaikki nykyisen nuorisolautakunnan asiat yhdistettäisiin kulttuurilautakunnan kanssa saman lautakunnan alle. Kaupunginjohtajan esitys on avoimen kuntademokratian kannalta ongelmallinen: Uhkana on, että yhdistetyn lautakunnan jäsenillä olisi nykyistä heikommat edellytykset perehtyä asiantuntemusta vaativiin nuoriso- ja kulttuuriasioihin. Lautakunta tarvitaan nuorisoasioiden käsittelemiseksi valmistellusti, monipuolisesti ja demokraattisesti.  

Talousarvioneuvotteluissa Turun Vasemmistoliiton neuvottelijat pyrkivät säilyttämään tärkeät mutta edulliset nuorisopalvelut, kuten keskustan ja Maaria-Jäkärlän nuorisotilat sekä ketterästi ympäri Turkua liikkuvan Nuokkaribiilin. Näiden palvelujen säilyttämisen kustannusvaikutus on n. 0,55 miljoonaa euroa vuodessa. Kaupunginjohtajan esitys heikentäisi erityisesti sosioekonomisesti heikossa asemassa olevien nuorten mahdollisuuksia kohdata toisiaan ohjatusti. Jo nyt rajatut nuorisotilojen aukioloajat ovat aiheuttaneet levottomuutta ja järjestyshäiriöitä.  

“Nuorisolautakunnan ja nuorisopalveluiden laajamittaisen sekä pitkäjänteisen työn myötä nuorten keskimääräinen hyvinvointi on parantunut Turussa ja nuorisotyöttömyys on saatu käännettyä laskuun. Yhden syrjäytyneen nuoren hintalapuksi on kerrannaisvaikutuksineen laskettu 1,7 miljoonaa euroa. Meillä ei ole varaa eikä oikeutta tinkiä nuorten tulevaisuudesta”, sanoo Turun Vasemmistoliiton pormestariehdokas ja nuorisolautakunnan jäsen Sasu Haapanen.  

“Syrjäytymisen henkinen jälki kestää koko elämän. Kaupunginjohtajan leikkaava talousarvioesitys on ristiriidassa Turun kaupunginvaltuuston päättämän kaupunkistrategian kanssa, jonka tärkeimpiin päämääriin kuuluu alueellisen eriytymisen ja syrjäytymisen ehkäisy”, sanoo Turun Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Jaakko Lindfors.

 

 Lisätiedot:

Jaakko Lindfors
040 775 1230

Sasu Haapanen
050 325 9666


Kommentit

16.11.2020 13:13  Tauno Hovirinta

Pormestarmalli ei sinällään vaadi lautakuntien yhdistämistä!
Asiantuntijalautakunnat eivät erillisinä ole suurikaan kustannus Turun kaupungille.
Nuorisovaltuuston toimintaa voidaan/kannattaa kehittää. Oma lautakunta on tässä hyvä tuki!
Pyrkimyksenhän tulisi olla poliittisen ohjauksen lisääminen eikä virkallan kasvattaminen oli hallintomalli mikä tahansa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini