Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä: Vasemmistoliiton vaihtoehto olisi välttänyt koulutusleikkaukset lisäämättä velanottoa

Maanantai 30.11.2020 klo 9:25


Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä ei hyväksy Turun kaupunginvaltuuston 16.11. päättämää n. 5 miljoonan euron koulutusleikkausta, joka on n. 1,5% koko Turun sivistystoimialan vuosibudjetista. 

Leikkaus kohdistuu mm. henkilöstöön. Vasemmistoliitto neuvotteli loppuun asti, jotta leikkaukset peruspalveluihin saataisiin minimoitua. Sivistystoimialan budjettiin kirjattiin lopulta lauseke, jonka mukaan säästötoimet toteutettaisiin niin, että ne “eivät heikennä opetuksen laatua tai palveluja”. Näitä leikkauksia ei todellisuudessa ole mahdollista toteuttaa ilman, että perusopetuksen laatu kärsii. Siksi Vasemmistoliitto ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin jättäytyä budjettisovun ulkopuolelle.  

Valtuuston kokouksessa ja sen jälkimainingeissa on esitetty väitteitä, joiden mukaan mitään koulutusleikkausta ei oikeastaan olisi tapahtunutkaan. Väitteissä on viitattu sivistystoimialan budjetin kasvavan kymmenellä miljoonalla verrattuna tähän vuoteen. Totuus on kuitenkin se, että valtuusto leikkasi useilla miljoonilla euroilla Turun kasvatuksesta ja koulutuksesta, mikä heikentää palvelutasoa. Kymmenen miljoonan lisäyksessä on kyse mm. valtionosuuksista, joita Marinin hallitus jakaa Turulle. Rahat tulevat tietenkin tarpeeseen, mutta ne eivät poista sitä faktaa, että sivistystoimialan perusrahoituksesta - mm. henkilöstöstä - leikattiin. Valtionosuuksia ei voi myöskään käyttää kuin niihin tiettyihin tarkoituksiin, joihin ne on osoitettu. Rahoja tullaan perimään takaisin, mikäli niitä väärinkäytetään. Valtion lisärahoituksen ei ole tarkoitus ohjata kuntia säästämään koulujen rahoituksesta.  

Minkälaisesta politiikasta kertoo se, että turkulaisilla lapsilla, nuorilla ja henkilöstöllä maksatetaan Turun taloudenpidossa tapahtuneita virheitä? Lasten tulevaisuudesta ei saa leikata.  

Vasemmistoliitto esitti budjettineuvotteluissa muille ryhmille koulutusleikkausten perumista siten, että peruminen rahoitettaisiin joko leikkaamalla konsernihallinnon ei-kiireellisistä hankkeista tai korottamalla sosiaalisesti oikeudenmukaista kuntaveroa. Vuoden 2021 alusta lähtien kunnallisvero on kaikissa yhdessätoista Turun naapurikunnissa Turkua korkeampi Naantalia lukuun ottamatta. Vasemmistoliitto ei kannata koulujen perusrahoituksen leikkauksia sen enempää nyt kuin tulevaisuudessakaan. Nykyhallitus tekee koulutusmyönteistä politiikkaa, ja kuntien pitää seurata perässä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini