Turussa on siirryttävä demokraattiseen kaupunkisuunnitteluun

Sunnuntai 20.3.2022 klo 16.22


Turun Vasemmistoliitto ry:n kevätkokouksen 20.3.2022 julkilausuma

 

Turussa on siirryttävä demokraattiseen kaupunkisuunnitteluun

Turun Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa siirtymistä sijoittajavetoisesta kaupunkisuunnittelusta sosiaalisesti kestävään demokraattiseen kaupunkisuunnitteluun, jossa huomioidaan laajasti ympäristö- ja kulttuuriarvot sekä viihtyvyys. Turkulaisten mielipiteitä kaavoitus- ja rakennuspolitiikassa on kuultava tarkemmin ja epäsuosituista hankkeista tulisi luopua. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Kupittaan siirtolapuutarhan suojelemista kaavaillulta asuntorakentamiselta; vuonna 2019 teetetyn kyselyn mukaan 76 prosenttia turkulaisista oli siirtolapuutarhan säilyttämisen kannalla. Pormestariohjelmaan kirjattu Kuninkoja-Mälikkälän luonnonsuojelualueen perustaminen tulisi aloittaa viipymättä. Lisäksi kaupunkisuunnittelun tulisi olla pitkäjänteisempää ja ennakoivaa; saneeraus- ja uudisrakennustarpeisiin on reagoitava ajoissa, jotta Varissuon terveyskeskuksen kaltaiset “yllätykset” eivät pääse toistumaan.

Tiivistä kaupunkirakentamista on Turussa perusteltu usein ilmastoystävällisyydellä ja kasvavalla asuntotarpeella, vaikka kaupunkikuvallisesti ongelmallinen ahdas ja korkea rakentaminen keskusta-alueella on tapahtunut ensisijaisesti rakennuttajien ja kiinteistösijoittajien ehdoilla. Esimerkiksi Parkinkentälle kaavoitettu raskas rakennusmassa heikentää lasten ja nuorten liikkumismahdollisuuksia keskustassa. Lisäksi kaupungin johto on useissa kaavoitus- ja rakennushankkeissa käyttänyt otto-oikeutta ja marssinut asiantuntijalautakunnan yli. Ei voi olla niin, että asioista äänestetään aina vaan uudestaan, kunnes saadaan ulos kaupungin johdolle mieluinen tulos - se on huonoa hallintoa ja demokraattisen prosessin aliarvioimista.

Vasemmistoliitosta muistutetaan, että Turkua tulisi kehittää myös kaupunkikeskustan ulkopuolella; keskustan liepeiltä ja lähiöistä löytyy runsaasti tilaa, ja ennen kaikkea myös tarvetta, rakentamiselle ja kehittämiselle. Kuluneella kaudella onkin vasemmistoliiton myötävaikutuksella päätetty uudesta koulusta Itä-Turkuun. Tulevassa liikuntapaikkaverkkouudistuksessa on pidettävä huolta siitä, että maksuttomia liikunta- ja urheilumahdollisuuksia on monipuolisesti tarjolla ympäri kaupunkia. Turkulaisilla tulee olla oikeus laadukkaisiin palveluihin ja viihtyisään ympäristöön asuinpaikasta riippumatta.

 

Lisätietoja:

Joonas Jormalainen
Turun vasemmistoliiton puheenjohtaja
puh. 040 566 5439, joonjorm@gmail.com

 

Mervi Uusitalo-Heikkinen
Turun vasemmistoliiton varapuheenjohtaja
puh. 041 547 7556, mervi.uusitalo-heikkinen@turku.fi