Vasemmistoliiton valtuustoryhmä: Kaupungin omaan varhaiskasvatukseen panostettava - yksityisten palvelujen menokasvu pysäytettävä

Tiistai 26.9.2017 klo 13.47


KANNANOTTO
Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä
26.9.2017

Turun kaupungin varhaiskasvatusta on yksityistetty viime vuosina nopeasti ja määrätietoisesti. Kun vielä 2010 yksityisen hoidon osuus oli alle 20 prosenttia kaikesta varhaiskasvatuksesta, on se tällä hetkellä peräti 33 prosenttia. Aiemmin asetettu tavoite vuoden 2018 loppuun mennessä oli 30 prosenttia yksityistä hoitoa. 

Yksityistämispolitiikka on johtanut vuosittain palvelusetelipäivähoidon useiden miljoonien talousarvioylityksiin. Kuluvana vuonna ylitysuhka on 1,75 miljoonaa euroa. Samaan aikaan kunnallisen varhaiskasvatuksen maksutuotot uhkaavat jäädä 1,2 miljoonaa euroa arvioidusta ja palvelua joudutaan järjestämään monilla alueilla liian pienellä henkilöstömäärällä. Palvelutarve on kasvanut ja sen ennakoidaan kasvavan jopa sadoilla lapsilla lähitulevaisuudessa.

Kaupunginvaltuuston käsittelyssä olleen toisen osavuosikatsauksen yhteydessä sivistystoimialan budjettiin lisättiin 2,9 miljoonaa. Lisäbudjetti on linjassa Vasemmistoliiton aiempien vaatimusten kanssa.  Ongelmana kuitenkin on, että lisäbudjetilla tullaan nyt siunanneeksi jälleen kerran merkittävä yksityisen palvelun talousarvioylitys.​ ​Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittikin, että valtuusto olisi kohdentanut lisämäärärahan kunnalliseen varhaiskasvatukseen.  

Kasvatus- ja opetuslautakunnan saamasta lisärahasta huolimatta näyttää siltä, että kunnalliseen päivähoitoon tullaan kohdistamaan uusia tehostamistoimia. Kaupunginhallitus päätti lisäbudjettia valtuustolle esittäessään äänin 12-2, että sivistystoimialalta edellytetään pikavauhtia selvitystä siitä, "millä toimenpiteillä tuottavuutta voidaan kasvattaa". Lisäksi kaupunginhallitus edellytti selvittämään ”rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia”. Vasemmistoliitto vastusti päätöstä, koska se käytännössä tarkoittaa uusien leikkausten kohdistamista kunnalliseen varhaiskasvatukseen ja tukea tarvitsevien lasten erityisresursseihin. 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vaatii, että kunnalliseen päivähoitoon tulee osoittaa sen tarvitsemat resurssit. Uusia leikkauksia pohjustavien selvitysten sijaan lautakunna tulee kiinnittää vakavaa huomiota yksityisen palvelun menokasvun pysäyttämiseen.

 

Lisätiedot:

Johannes Yrttiaho
puheenjohtaja
Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä
josayr@utu.fi
0504405204