Turun Vasemmiston valtuustoryhmä tukee korkeakoulujen valtauksia

Tiistai 26.9.2023 klo 18.59


Turun Vasemmiston valtuustoryhmä tukee opiskelijoiden laajalle levinneitä Orpon hallitusta vastustavia valtauksia eri korkeakouluissa ja oppilaitoksissa. Turun yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijat valtasivat korkeakoulujen yhteisen Aurum-rakennuksen viime keskiviikkona 20. syyskuuta. 

 

Opiskelijat ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään erityisesti hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan. Leikkauksia kohdistetaan muun muassa asumistukeen, ja opintotuen indeksikorotukset aiotaan jäädyttää. Samalla hallitus nostaa opintolainan valtiontakausosaa, jotta opiskelijat voivat nostaa lisää opintolainaa. Lainojen korot ovat kuitenkin nousseet samaan aikaan tähtitieteellisiin lukemiin.

 

“Opiskelijat ovat maamme ainoa ryhmä, jonka oletetaan velkaantuvan elääkseen. Nyt valmistuvat opiskelijat ovat paitsi uupuneita, myös kantavat harteillaan valtavia opintolainataakkoja. On kohtuutonta, kuinka monin tavoin opiskelijan sosiaaliturvaa ollaan nakertamassa”, valtuustoryhmän puheenjohtaja Sara Koiranen toteaa.

 

Harva opiskelija on vain opiskelija. Hallitusohjelmassa ei huomioida, kuinka moninaisesta joukosta on kyse: nuorten aikuisten joukossa on esimerkiksi perheellisiä opiskelijoilla ja opiskelijoita, joilla ei ole turvaverkostoa tai tukea perheen puolesta. Opiskelijoiden jaksaminen on ollut poikkeusaikoina koetuksella, ja mielenterveyden ja jaksamisen haasteet ovat lisääntyneet.

 

“Tiukentuvat vaatimukset valmistumisajoista yhdessä toimeentulon leikkaamisen kanssa ovat tuhoisa yhtälö. Työssäkäyvä opiskelija joutuu usein luopumaan joko päätoimisesta opiskelemisesta tai vapaa-ajastaan. Ei ole ihme, että maamme opiskelijat voivat historiallisen huonosti”, Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen sekä Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Selmi Holopainen summaa.

 

Joka viides turkulainen on korkeakouluopiskelija. Turun Vasemmiston valtuustoryhmä vaatii, että Suomessa tehdään sosiaalisesti kestävää ja sivistystä suojelevaa politiikkaa kaikilla päätöksenteon tasolla. Jokainen panostus koulutukseen on panostus tulevaisuuteen.