Suomalaiset työmarkkinat kehittyvät sopien, ei sanellen

Lauantai 16.3.2024 klo 15.48


Turun Vasemmistoliitto ry.
Kannanotto, Kevätkokous 16.3.2024

 

Suomi kulkee kohti lakkokevättä. Petteri Orpon oikeistohallituksen historiallisen kovat otteet pakottavat ammattiliitot puolustamaan työntekijöidensä etuja. Kun Suomea on aiemmin rakennettu sopimalla ja neuvottelemalla, Orpon hallitus on jääräpäisesti pitänyt kiinni rajuista heikennysesityksistään koskien esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvaa ja lakko-oikeutta.

“Oikeudenmukaista ja elinvoimaista Suomea ei rakenneta näin. Orpon hallituksen toimet työntävät Suomea kauemmas pohjoismaisesta työmarkkinamallista ja kohti työmarkkinoiden sekasortoa”, sanoo Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Mervi Uusitalo-Heikkinen.

Orpon hallitus on esittänyt ennätyksellisen monta työntekijöiden asemaa heikentävää toimea, muun muassa "vientimallia", joka on käytännössä matalapalkka-alojen palkankorotuskatto. Lisäksi mainittakoon paikallisen sopimisen ongelmalliset muutokset, poliittisten lakkojen aikarajoitukset ja tukilakkojen kielto. 

“Lakko-oikeus kuuluu olennaisesti pohjoismaiseen demokratiaan. Työntekijöillä pitää olla oikeus ilmaista mielipiteensä niissä tilanteissa, joissa pyritään rajusti heikentämään oikeuksia lainsäädännöllä”, toteaa Turun Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Claire Bell.

Luottamusta oikeistohallitukseen nakertaa myös tapa antaa toistuvasti julkisuuteen virheellistä tietoa Ruotsin työmarkkinamallista, johon hallitus toistuvasti viittaa etsiessään oikeutusta työelämän kurjistamiselle. Orpon malli poimii Ruotsin mallista itselleen sopivimmat linjaukset ja jättää huomiotta sen faktan, että muissa Pohjoismaissa on käytössä useita työntekijän asemaa turvaavia toimia, jotka tasapainottavat työmarkkina-asetelmaa.

Orpon hallitus ajaa uudistuksia, joiden vaikutukset tulevat olemaan valtavat ja jotka muuttaisivat suomalaista työelämää pysyvästi. Tuloerot lisääntyvät ja valtion velkaantuminen kiihtyy. Samaan aikaan toteutettavat sosiaaliturvan leikkaukset vielä syventävät vähävaraisten kansalaisten ahdinkoa. Leikkaamalla ja sanelemalla ei pelasteta hyvinvointivaltiota.

Neuvottelupöytään on vaikea palata, jos hallitusosapuolen viesti on, että mistään muusta kuin vientimallista ei ole mahdollista tinkiä. Rakentavia ehdotuksia on tehty, mutta hallitus on täysjarrutuksessa. Tätä taustaa vasten lakot ovat täysin oikea toimi. 

Suomalaista yhteiskunta rakennetaan sopien, ei repien. 

Lisätiedot:

Mervi Uusitalo-Heikkinen
Turun Vasemmistoliitto ry:n pj.
mervi.uusitalo-heikkinen@turku.fi
p. 041 5477556